Dil Seçimi

Paket Bitiş Tarihi
30 Temmuz 2022
Tur Türü
Medikal Turizm
Estetik ve Plastik Cerrahi
Poliklinik
Estetik ve Plastik Cerrahi
Şehir
İstanbul

Meme asimetrisi temelde iki meme arasında şekil, yerleşim ve boyut açısından farklar olması durumu olarak tanımlanabilir. Pek çok kadında detaylı inceleme yapılmadan fark edilen meme asimetrisi bulunmaktadır.

meme-asimetrisi-gogus-asimetrisi

Sağlık Rehberi

Meme Asimetrisi Nedir?

Meme asimetrisi temelde iki meme arasında şekil, yerleşim ve boyut açısından farklar olması durumu olarak tanımlanabilir. Pek çok kadında detaylı inceleme yapılmadan fark edilen meme asimetrisi bulunmaktadır. Meme asimetrisi genelde farklı bir soruna işaret etmez. Ancak mamogramda fark edilen asimetrilerin memede kitle gibi oluşumlar sebebiyle olabileceği  ve bu nedenle de detaylı incelenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Memede Şekil Bozukluğu Nedir?

Memede şekil bozukluğu meme asimetrisi ile karıştırılmaması gereken bir durumdur. Memede şekil bozukluğu “tüberoz meme” olarak da ifade edilir. Bu bozukluk doğumsal bir anomali olsa da fark edilmesi için kişinin ergenlik dönemine girmesi ve memede büyüme gerçekleşmesi gerekiyor. Tüberoz meme olarak adlandırılan durumda iki meme arasında asimetri meydana gelmesi oldukça yaygın olarak görülen bir durumdur.

Ancak bu şekil bozukluğu hem nadir görülmesi hem meme tabanın olması gerekenden daha dar hem de areola bölgesinin de normalden daha geniş olması ile karakterize bir durum olarak tanımlanmaktadır. Meme asimetrisinin düzeltilmesinde farklı meme estetiği teknikleri kullanılırken tubler/tüberoz meme olarak adlandırılan meme şekil bozukluğu durumu memeye protez yerleştirilmesi ve memenin yeniden şekillendirilmesi ile giderilebilir.

Meme Asimetrisi Neden Olur?

Meme asimetrisi kişinin iki memesi arasında hacim, duruş ve şekil farklılıklarının olması durumudur. Göğüs asimetrisi her 10 kadından 5’inde görülmektedir. Bu durumun ortaya çıkması pek çok farklı nedene bağlı olabilir. Travma ve hormonal değişimler gibi faktörlere bağlı olarak meme asimetrisi meydana gelebilir.

Nadir olarak görülen ve iki meme arasında ciddi boyut farkı olması durumu olarak tanımlanan Juvenil Hipertrofisi ya da Meme Hipertrofisi, fark edilir meme asimetrisine neden olabilir. Memenin hızlı bir şekilde büyümesi durumunda genellikle yağ dokusunda artış gözlemlenir.

Meme asimetrisi;

  • Genetik faktörler,
  • Hamilelik ve/veya emzirme,
  • Menopoz,
  • Hormonal değişimler,
  • Kilo kaybı ya da kilo alımı,
  • Göğüs kafesinin oluşumunda meydana gelen düzensizlikler,
  • Polonya sendromu,
  • Tuberoz meme,
  • Amasti (Memenin doğuştan olmaması durumu) gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelebilmektedir.

 

Meme Asimetrisi Tipleri Nelerdir?

Asimetri, global asimetri, fokal asimetri ve gelişen asimetri olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Asimetride göğüs bölgesinin görüntüleri tek boyutlu olduğu için sonuçlar çok güvenilir olmayabilmektedir. Bu nedenle üç boyutlu görüntüleme teknolojilerine başvurulmaktadır. Global asimetri ise bir göğüsün diğer göğüse göre daha hacimli ve yoğun olması demektir.

Hormonal değişiklikler sonrasında görülebilmektedir. Fokal asimetrisinde iki mamografi görüntülemesinin yoğunluğu yer almaktadır. Gelişen simetri de daha önceki incelemeler ile en son inceleme arasında meydana gelen değişikliği göstermektedir. Yoğunluk yeni ya da artmış olabilir. Bu bulgular tümörden şüphelenmek için yeterli olabilmektedir.

Travmaya bağlı meme asimetrisi kendiliğinden gelişmeyen ve bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkan asimetridir. Bir kaza, enfeksiyon ya da göğüs bölgesinin bir tarafının radyasyona maruz kalması gibi yaralanmalar sonrasında ortaya çıkabilir. Emzirme dönemindeki kadınlarda süt kanallarının enfeksiyon kapması nedeniyle tıkanması oldukça yaygın görülmektedir.

Travmaya Bağlı Meme Asimetrisi Nedir?
 

Meme asimetrisi sık görülen bir durumdur ve genellikle estetik bir problem olarak düşünülmektedir. Ancak bazı durumlarda bir memenin diğerine göre daha farklı boyutlarda olması meme kanserinin habercisi olabilmektedir. Özellikle ailesinde meme kanseri geçmişi olan kişilerde meydana gelen asimetrilere daha da dikkatli yaklaşmak gerekmektedir. Çünkü birinci ve ikinci dereceden akrabalarında meme kanseri geçmişi olan kişilerde meme kanseri görülme riski diğerlerine göre 2 ya da 3 kat artmaktadır.

Asimetrik Meme Dokusu Nedir?

Asimetrik meme dokusu bir göğüsteki meme dokusunun çevresindeki dokulara göre daha hacimli ya da fazla yoğunluğa sahip olması şeklinde tanımlanabilir. Meme dokusunda asimetri olması normal olarak kabul edilmektedir ancak bulgu sonrasında muayene gerekmektedir. Asimetrik doku kötü huylu fibrograndüler doku ya da lezyona işaret edebilmektedir. Bulgu sonrasına yapılacak ek muayene ile asimetrik meme dokusunun neden kaynaklandığı belirlenebilmektedir.

Ektopik Meme Dokusu Nedir?

Ektopik meme dokusu, meme uçlarından kasıklara doğru uzanan hayali süt hattı boyunca gelişmiş bir memede yer alan yapısal dokuların bulunmasıdır. Embriyoda bu çizgi memelilerde gelecekteki meme benlerinin temelleri olan bir dizi çift tomurcuk olarak görülmektedir. İnsanlarda embriyo 20 mm büyüklüğe geldiğinde hepsi kaybolmaktadır. Ektopik meme dokusu çok nadir olarak iyi ya da kötü huylu hücreler içerebilmektedir. Ayrıca bunun yanı sıra hastalarda kozmetik kaynaklı problemlere de neden olabilmektedir.

Meme Kanseri ve Meme Asimetrisi İlişkisi

Meme asimetrisi sık görülen bir durumdur ve genellikle estetik bir problem olarak düşünülmektedir. Ancak bazı durumlarda bir memenin diğerine göre daha farklı boyutlarda olması meme kanserinin habercisi olabilmektedir. Özellikle ailesinde meme kanseri geçmişi olan kişilerde meydana gelen asimetrilere daha da dikkatli yaklaşmak gerekmektedir. Çünkü birinci ve ikinci dereceden akrabalarında meme kanseri geçmişi olan kişilerde meme kanseri görülme riski diğerlerine göre 2 ya da 3 kat artmaktadır.

The Green Park Hotel

Konaklama Galerisi
Meme Asimetrisi ( Göğüs Asimetrisi ) 0
Toplam Ücret 0
Net Ücret 0
içerik çekilecek

Paket Etiketleri

WhatsApp'tan Ulaş
Viber'den Ulaş
Telegram'dan Ulaş
Snapchat'den Ulaş
WhatsApp'tan Ulaş